Vuoden 2023 juniorin Nella Bergströmin esittely

Nella on 12-vuotias, asuu Mäntsälässä ja käy Nummisten koulua. Ratsastus ja hevoset vievät vapaa-ajan kokonaisvaltaisesti, muille harrastuksille ei juuri aikaa jää. Tällä hetkellä Nella käy ratsastamassa säännöllisesti kahdesta neljään kertaa viikossa. Yksi viikoittaisista ratsastuskerroista on oman valmentajan Maarit Karppisen silmän alla ja loput itsenäisesti tai muiden valmentajien valmennuksia. Nella käy silloin tällöin myös Teemu Ahteen ja Arvi Martikaisen valmennuksissa.


Kuvassa Nella ja Maisa -poni

Hevoshulluus äidinperintönä

Nella on ollut äidin mukana tallilla pienestä pitäen ja oli ensimmäisen kerran hevosen selässä jo alle kolmevuotiaana. Rakkaus hevosiin on siis periytynyt äidiltä tyttärelle. Nellan äiti Kirsi harrastaa edelleen myös aktiivisesti ratsastusta, ja he käyvätkin Nellan kanssa yhdessä mm. maastoilemassa.

Ensirakkaus hevonen oli nimeltään Mister, jolla on edelleen erityinen paikka Nellan sydämessä. Kun Nellalta kysyy mikä niissä hevosissa oikein viehättää, niin vastaus on ”niiden kanssa on kiva olla”. Kirsi-äiti kertookin, että Nellalla on pienestä pitäen ollut erityinen yhteys hevosiin ja kyky tulla toimeen myös vaikeasti lähestyttävämpien hevosten kanssa. Esimerkiksi Kirsin pitkäaikainen vuokrahevonen, Kirppu suomenhevonen, suhtautui Nellaan myötämielisesti jo silloin kun Nella oli hyvin pieni. Kirsi kutsuukin Nellaa leikkisästi hevoskuiskaajaksi.

Ratsastustunneilla käymisen Nella aloitti 2017 Mäntsälän ratsastuskoulun alkeiskurssilla. Tämän jälkeen Nella ratsasti Pornaisissa Kumpumäen ratsutilalla, ja Jatilan tallilla vierähti kolme vuotta ennen Mäntsälään paluuta.

Nellan ja Maisa -ponin yhteinen historia

Nella kävi Mäntsälän ratsastuskoulussa Maarit Karppisen tunneilla Johanna Hannulan pitäessä ratsastuskoulua. Kun Johanna helmikuussa 2023 ilmoitti lopettavansa ratsastuskoulun pitämisen, tuli vuokrahevosen etsintä ajankohtaiseksi. Onneksi ehdokas löytyikin nopeasti Maaritin avustuksella. Nella kävi koeratsastamassa Maisa -ponin ja jo ensimmäisestä ratsastuskerrasta lähtien oli selvää, että etsintää ei tarvinnut jatkaa.

Nellan ja Maisan yhteinen kisataival alkoi keväällä 2023. Nellan kehitys on ollut yhteisen matkan pituuteen nähden suorastaan käsittämätön ja parivaljakko on menestynyt sen mukaisesti myös kilpailuissa. Ratsukko osallistui ensimmäisiin yhteisiin kilpailuihin toukokuussa ja sijoittuivat silloin helppo C-luokassa kolmansiksi. Loppukesästä ja syksyllä Nella ja Maisa osallistuivat kilpailuissa jo helppo B-luokkaan, ja marraskuussa pidetyissä kilpailussa ratsukko nappasi Mäntsälän Kiva-tallilla helppo B-luokassa voiton tuloksella 67,7 %. Kaikkiaan kaudelle kertyi 12 kisaa, joista yhdeksän sijoitusta.

Maisa - erittäin osaava opetusmestari

Maisa on 13-vuotias Eestin ratsuponi tamma. Poni on todella osaava ja omistajaperheen Asta Anteroinen onkin sijoittunut ponilla kolme vuotta sitten kansallisessa ponicupissa 4.sijalle. Sittemmin Asta itse on siirtynyt kilpailemaan hevosilla. Mutta koska Maisalla oli vielä annettavaa kisakentillä, omistajat toivoivat löytävänsä Maisalle sopivan kilpailemisesta kiinnostuneen vuokraajan.

Nellaa ja Kirsiä lainaten Maisa on ”diiva” eli poni, joka tietää mitä tahtoo ja kertoo sen selvästi. Maisa ei kuitenkaan ole millään tavalla hankala tai pahansisuinen, vaan erittäin kiltti ja herkkä. Maisa on opetusmestari, joka lastautuu ja matkustaa todella hyvin ja jonka kanssa Nellan on ollut erittäin helppo hankkia kisakokemusta. Maisa on Nellan sanojen mukaan ratsastuksellisesti aina parhaimmillaan kilpailuissa. Kysyttäessä onko Maisalla mitään haasteita, Nellan on vaikea keksiä yhtään mitään. Lopulta sentään tulee mieleen yksi asia: Maisa saattaa jännittyä kisapaikoilla. Toisaalta poni hakee niissä tilanteissa tukea Nellalta ja on ehkä siksi erityisen hyvin kuulolla Nellan avuille juuri kilpailuissa.

Tulevaisuuden suunnitelmissa hevosalan ammatti ja kilpailemisen jatkaminen

Myös Nellan tulevaisuuden haaveissa ovat hevoset vahvasti läsnä. Hän toivoo, että tuleva ammatti löytyy hevosten parista. Nella haki Riihenmäen koulun yrittäjäluokalle, josta saisi hyvää pohjaa tulevaa ammattia silmällä pitäen. Toivotaan, että paikka kouluun aukeaa. Kilpailu-uran suhteen ensi kauden tavoitteena on siirtyä seuratasolla helppo A-luokkaan ja ehkä kokeilla aluetasolla helppoja luokkia. Kirsi kertoo, että heillä on todella vahva luottamus valmentaja Maaritiin ja kilpailukausi suunnitellaankin kuunnellen tarkkaan Maaritin näkemyksiä ja suosituksia.

Nellan vinkit muille kilpailemista suunnitteleville?

  • Hyvä valmentaja on todella tärkeä
  • Kilpailuissa pitää olla kivaa ja hyvä fiilis, ei verenmaku suussa
  • Realistiset tavoitteet
  • Perheen tuki on tärkeää (Esimerkiksi Nellan mennessä kilpailuihin hevostraileria vetää joko Nellan isä tai kummisetä. Myös äiti Kirsi on aina mukana, usein Nellan sisaruksetkin.)

Valmennukset pidetään, oli pakkasta tai ei. Kuvassa valmentaja Maarit Karppinen, Maisa -poni, Nella Bergström ja Nellan äiti Kirsi Bergström.